Rotator Kılıf Yırtığı

Rotator Kılıf Yırtığı

Omuz eklemini saran kaslara, Rotator kılıf denir. Baş üstü yapılan aktivitelerde, rotator kılıf, kemik yapılar arasında sıkışır. Çok sık yapılan ve tekrarlanan hareketlerle zamanla, sıkışma sonucunda kaslar zedelenir. Bazen de yırtılabilir. Bu durumda günlük aktivitelerimiz çok etkilenir. Baş üstü hareketlerimiz olan saç tarama, başımızı yıkama veya elbise giyme sırasında ağrı olur, zamanla bu hareketler yapılamaz hale gelebilir.

Omuz, üç kemikten oluşur; humerus (kol), skapula (kürek) ve klavikula (köprücük) kemikleridir. Omuz eklemleşmesi, humerusa ait olan baş ile kürek kemiğinin soketi ile olur. Bu eklemin etrafını, rotator manşet dediğimiz kaslar, eklem kapsülü ve bağlar sarar.

Omuzda, bursa ismi verilen ve yastıkçık vazifesi gören kesecikler vardır. Bursalar, kaslar ile kemik yapılar arasında bulunarak, kasları sıkışmadan korur.

Rotator manşet yırtıkları, kronik sıkışmadan sonra yıpranan kasların tendonunun humerus başına tutunduğu yerden kopmasıdır.

Sebepler

Travmatik Yırtık

Direkt travma veya ağır bir şeyler kaldırma sonucu aniden yırtılabilir.

Dejeneratif Yırtıklar

Rotator kılıfın uzun bir zaman diliminde, yavaş yavaş yıpranması ve yırtılması sonucu dejeneratif yırtıklar olur. Dejeneratif yırtıkların oluşmasında birçok sebep vardır;

Sık kullanma: Baş üstü hareketlerin sık yapıldığı bazı sporlar ve meslek gruplarında görülebilir. Tenis, voleybol, basketbol, cirit atma ve halter gibi sporlarda sıktır.

Bu yırtıklar, genellikle 50 yaş sonrası sık olarak görülür.

Klinik Bulgular

  • Dinlenme ile geçmeyen omuz ağrısı
  • Kolu yukarı doğru kaldırmalarda artarı omuz ağrısı
  • Omuz eklem hareketlerinde kısıtlılık
  • Omuz çevresi kaslarda güçsüzlük

Fizik Muayene

Omuz eklemi kas güçleri değerlendirilir. Kolu yukarı kaldırma hareketlerinde kısıtlılık ve güçsüzlük olur.

Röntgen çekilerek, kemik yapılar değerlendirilir.

MR ise, yumuşak dokulardaki değişiklikleri gösterir. Yırtığın büyüklüğünü, yarı yırtık mı tam yırtık mı olduğunu, ödemi göstermesi nedeni ile önemli bir görüntüleme yöntemidir.

Tedavi

Tedavide temel amaç, günlük aktiviteler sırasında ağrıyı yok etmek ve omuz fonksiyonlarını sağlamaktır.

Cerrahi Dışı Tedavi

Dinlenme: Baş üstü hareketler engellenir ve omuz eklem ağrısı yapan tüm hareketler belli bir süre engellenir.

İlaç: Ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar, kas gevşeticiler

Fizik Tedavi:

Lokal enjeksiyon: Yukarıdaki durumlara yanıt alınamama durumunda, lokal anesteziyle birlikte steroid enjeksiyonu yapılır.

PRP uygulaması:

Cerrahi Tedavi

Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinin etkisiz olması durumunda, ameliyat gerekebilir.