Fibromiyalji

Fibromiyalji

Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı ve yorgunluk hali ile karakterize bir hastalıktır. Halk arasında, kas romatizması olarak da bilinir.

Fibromiyalji hastalığı sıklıkla, 40-50 yaş grubu bayanlarda görülür. Fibromiyaljili hastalarda, vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle sırt bölgesindeki kas-iskelet sistemi ağrısı, dokularda sertlik ve şişlik hissi, sabah yorgunluğu ve genel yorgunluk, uyku bozukluğu, belirli bölgelerde uyuşmalar, anksiyete, baş ağrısı, dismenore, genel depresyon görülebilir.

Ağrı genelde, sırt ve ensede olur.

Fibromiyalji hastalığında, kaslarda yaygın hassasiyetler dışında genelde fizik muayene normaldir.

Aile hikayesinin olması, bir genetik ilişkiyi düşündürmektedir. Bazı enfeksiyonlar ve hastalıklar, fibromiyaljiyi tetikleyebilmektedirler. Yine fiziksel ve manevi travmaların oluşturduğu stres ile de, fibromiyaljinin etkili olduğu düşünülmektedir. Yine bu hastalarda, ağrı eşiğinin daha düşük olduğu gözlenmektedir.

Tedavide ağrı kesiciler, antidepresanlar, gabapentin ve pregabalin gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Psikoterapi, stresten uzak yaşam tarzı, akapunktur ve masaj tedavisinden de, hastaların bir kısmı fayda görmektedir.