Çekiç Parmak

ÇekiÇ Parmak

Çekiç parmak, ayak parmak eklemlerinin tabana doğru sertleşerek büküldüğü ve genellikle 2, 3 ve 4. parmakların etkilendiği bir deformitedir.

Esnek ve sert çekiç parmak şeklinde iki sınıfa ayrılırlar.

Çekiç Parmak

cekic parmak 01 

 

 

 

 

 

 

Erken evrelerde esnek olan çekiç parmak, önlem alınarak ameliyatsız düzeltilebilir.

Bu deformiteler, parmaklarda ağrılı nasırların oluşmasına neden olur. Hastalar ayakkabı giymekte oldukça zorlanırlar.

Sebepler

Parmak kasları, dengeli çalışarak parmakların düz olmasını sağlarlar. Parmaklardaki bu kas dengesi, bazı romatizmal ve nörolojik hastalıklarda bozulur. Sonuçta çekiç parmak deformitesi oluşur.

Bazen de çekiç parmak deformitesi, ortopedik olmayan uygunsuz ayakkabıları giyme sonucu oluşabilir.

Diyabet gibi hastalıklarda, ayak sinirleri yapısal bozukluğa uğradığından, parmak kasları dengesi bozularak deformite ile sonuçlanır.

Tedavi

İlk tedavi, ayakkabı değişimi ile başlar. Rahat ve ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır. Sıkı, dar ve yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durulmalıdır.

Fizik tedavi: Parmak kaslarınızı güçlendirmek ve gerginliği azaltmak için, germe ve güçlendirme egzersizleri yapılır. Yere eğillirken parmak uçlarında eğilerek gerdirebilirsiniz. Parmaklarınızla yerdeki küçük cisimleri toplamaya çalışarak kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.

Çekiç Parmak Egzersizi

çekiç parmak

 

 

 

 

 

Deformiteyi düzeltici parmak ortezi kullanılabilir. Nasır gelişmişse, nasır bantları kullanılabilir.

Cerrahi tedavi: Fizik tedavi ve koruyucu önlemlerle düzelme olmazsa, çekiç parmak cerrahi olarak düzeltilir. Yukarıdaki resim, cerrahi olarak düzeltilmesi gereken olgulara bir örnektir. Cerrahi prosedür, hastadan hastaya değişmekle birlikte, deformitenin ciddiyetine göre planlama yapılır. Genellikle cerrahide ilgili parmak eklemlerinin dondurulması işlemi uygulanır. Parmak az miktarda kısa kalabilir.