Ayak Bileği Kırıkları

Ayak Bileği Kırıkları

Ayak bileği eklemi, kaval kemiğinin alt ucu, baldırın ince kemiği, fibulanın alt ucu ve ayak kemiklerinden talus tarafından oluşturulan bir eklemdir.

Nedenleri

Ayak bileği kırıkları, ayak bileğinin şiddetli burkulmaları, yüksekten düşme, trafik kazası ve direk darbe gelmesi gibi nedenlerle olabilir.

Bulguları

Ayak bileği kırığının en önemli bulguları, travmayı takiben başlayan ağrı, ayağın üstüne basamama, şişlik ve kırık parçalarının kaymış olduğu durumlarda, ayak bileği şekil bozuklukları görülür. Bazen kırık açıksa, kanama ve kırık parçalarının dışarıda olduğu görülür.

Tanı

Ayak bileğinin röntgeni, tanıda yeterli olmaktadır. Gerek duyulduğunda, Bilgisayarlı Tomografi yada MR gibi ileri tetkikler de, tanıda yardımcı olabilir.

Tedavi

Ayak bileği kırığında; kırık uçlarında kayma ve dizilim bozukluğu yok ise, çoğunlukla ameliyata ihtiyaç olmadan, alçı yada atellerle tedavi yapılır. Ancak kırıkta kayma varsa, çıkıkla beraberse, açık kırıksa yada kayma riski yüksek bir kırıksa, cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahide amaç, kırık uçlarını karşılaştırarak tespit etmektir. Ameliyat sonrası da, çoğunlukla yumuşak doku iyileşmesi tamamlanıncaya kadar, kısa bacak alçısı uygulanır. 3 hafta sonra, alçı tespitine son verilerek ayak bileği eklem hareketlerine başlanır. Erken hareket önemlidir çünkü, kırık sonrası yapılan ameliyat ve tespit, eklem sertliğine neden olabilir. Tam yük vererek yürüme, kırığın kaynaması sonrası mümkündür. Genellikle bu süre 6-8 haftadır.